News

Rijkswaterstaat en We4Sea starten Big Data project om scheepsemissies te reduceren

Big Data ingezet  om  brandstof en CO2 te besparen bij schepen van de Rijksrederij

DELFT, 1 November 2016 –  Rijkswaterstaat en We4Sea starten een monitoringstraject voor twee schepen van de Rijksrederij, met als doel om emissies en brandstofverbruik van deze schepen te verlagen. Big Data technologie wordt hierbij gebruikt om een goed beeld van het verbruik van de schepen te vormen en te zien welke mogelijkheden er zijn om zuiniger te varen.

De inzet van de circa 110 vaartuigen van de Rijksrederij zijn samen goed voor 44 procent van de CO2-uitstoot van de bedrijfsvoering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.  Het project past in een lopend traject van Rijkswaterstaat om te besparen op het brandstofverbruik. De ambitie is om in te zetten op een vermindering van ruim 17 procent in 2016 ten opzichte van 2011.

Het Nederlandse scheeps-monitoring bedrijf We4Sea zal de schepen van de Rijksrederij  drie maanden lang gaan analyseren, waarbij Big Data zal worden gebruikt. Data over positie en vaarsnelheid, worden gecombineerd met meetdata van schepen en met de weersomstandigheden, golven, wind en stroming. Hierdoor ontstaat een goed beeld van het verbruik van de schepen, en welke mogelijkheden er zijn om zuiniger te varen.   De data wordt weergegeven op een webplatform waarmee de Rijksrederij een goed beeld krijgt van het werkelijke verbruik van hun schepen.  Na afloop wordt het project geëvalueerd en bij succes verlengd.

Dan Veen, CEO van We4Sea: “In eerdere proefprojecten is mogelijk gebleken om big data technologie toe te passen bij het reduceren van emissies en brandstofverbruik van schepen. We hebben hierbij besparingen tot 20% mogelijk gemaakt. Doordat zowel het economische als het ecologische aspect wordt meegenomen, creëert het project een win-win situatie.”

Rijkswaterstaat en We4Sea zijn met elkaar in contact gekomen via het jaarlijkse evenement iSea. Het door Rijkswaterstaat georganiseerde evenement heeft als doel duurzame innovaties rond de Noordzee en Deltawateren te stimuleren en vooruit helpen. We4Sea was in 2016 winnaar van de Match of the Concepts, waar ondernemers hun ideeën konden presenteren.Poortweg 4A
2612 AP Delft
The Netherlands

EU H2020
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 877766.
admin login